Ενημερωτικα Δελτια

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, Τρίτη 14 Οκτώβριου 2008


ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

Free Internet στην πλατεία Ελευθερίας

Πρόθεση του δήμου Σερρών είναι η επέκταση του προγράμματος και σε άλλα σημεία της πόλης μετά την διαδικασία τοποθέτησης οπτικών ινών. Στο κέντρο της πόλης των Σερρών συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας λειτουργεί από χθες Δευτέρα 13 Οκτωβρίου το Ασύρματο Δίκτυο πρόσβασης στο internet (serreswifi), μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η πιλοτική δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους χρήστες. Ο κ. Γιώργος Δάγκος ,δημοτικός σύμβουλος ,ο κ. Αλκιβιάδης Τσιμπίρης ειδικός σύμβουλος του Δήμου και ο κ. Γεώργιoς Γιαννάκης, υπεύθυνος μηχανογράφησης και πληροφορικής του Δήμου Σερρών, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου όπου παρουσίασαν το εγχείρημα.

Ο κ. Δάγκος τόνισε : η Δημοτική Αρχή, μένοντας πιστή στο προεκλογικό της πρόγραμμα, είναι στην ευχάριστη θέση να προσφέρει στους Σερραίους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες της πόλης στο χώρο της πλατείας Ελευθερίας, την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πρόθεσή μας είναι να επεκτείνουμε το πρόγραμμα και σε άλλα σημεία της πόλης και ελπίζουμε να γίνει σύντομα μετά την διαδικασία τοποθέτησης οπτικών ινών συγχρόνως θα μπορεί να γίνει χρήση και άλλων υπηρεσιών.

hotspotΟ κ. Αλκιβιάδης Τσιμπίρης παρουσίασε τον τρόπο σύνδεσης στο διαδίκτυο : Σας καλωσορίζουμε στην νέα υπηρεσία του Δήμου Σερρών προς τους δημότες του, σε μια υπηρεσία που ζητούν κυρίως οι νέοι. Το εγχείρημα υλοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικείωσης με τις ασύρματες τεχνολογίες και το internet. Να σημειωθεί ότι η ασύρματη πρόσβαση είναι ελεύθερη για όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας του δικτύου, με την προϋπόθεση οι πολίτες να διαθέτουν τα κατάλληλα συμβατά με τις συγκεκριμένες τεχνολογίες τερματικά (φορητό υπολογιστή-lap top ή υπολογιστή χειρός-PDA). Έτσι, κάθε χρήστης μπορεί, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, να συνδεθεί δωρεάν με το internet, ενώ κάθεται σε ένα παγκάκι ή ένα café της περιοχής. Η διαδικασία πρόσβασης είναι πολύ απλή, αρκεί κανείς να επιλέξει το ασύρματο δίκτυο (SSID) serreswifi στις επιλογές των ασύρματων δικτύων και να πληκτρολογήσει την ιστοσελίδα, την οποία επιθυμεί να επισκεφθεί. Η ταχύτητα της ασύρματης διασύνδεσης είναι ιδιαιτέρως γρήγορη, ενώ η χωρητικότητα της γραμμής σύνδεσης με το internet φθάνει τα 24 Mbps. Να επισημάνουμε ότι μπορεί να γίνεται η χρήση της ασύρματης σύνδεσης σε απόσταση μέχρι 250 μέτρα ευθεία από την κεραία χωρίς παρεμβολές (κτιρίων ,δέντρων) και ότι χρησιμοποιήθηκε το πιο σύγχρονο σύστημα. Έχει εγκριθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα το χρησιμοποιήσουμε για την επέκταση του δικτύου της ασύρματης σύνδεσης σε όλη την πόλη. Να αναφέρουμε ότι στο χρονικό διάστημα που διεξαγόταν το ISDE, είχε γίνει χρήση του προγράμματος ασύρματης τηλεφωνίας από τους επισκέπτες στο αυτοκινητοδρόμιο και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, ήταν μια δοκιμή για το σύστημα.

Ο κ. Γιαννάκης Γεώργιος αναφέρθηκε στο κόστος του εγχειρήματος : Όλο το εγχείρημα κόστισε 15.000 Ευρώ και το μηνιαίο κόστος θα είναι 25 – 30 Ευρώ για κάλυψη της ανάγκης παροχής internet στην περίμετρο της πλατείας Ελευθερίας. Η χρήση της τεχνολογίας της επικοινωνίας δεν έχει όρους, μπορούν 250 χρήστες συγχρόνως να έχουν πρόσβαση. Με την επέκταση του συστήματος σε άλλες περιοχές της πόλης μπορεί να προκύψουν προβλήματα… τότε πιθανόν να μπουν όροι.

Πηγή: Εφημερίδα, ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

 

 


 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 26 Νοέμβριος 2008


Ευρυζωνικότητα στο Δήμο Σερρών

Στην επέκταση του Ασύρματου Δικτύου Πρόσβασης στο internet προχωράει ο Δήμος των Σερρών, με κύριο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προχωρήσει στην έγκριση σχετικού προγράμματος και απομένει να έρθουν τα χρήματα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εφαρμογής του. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών θα αποφασίσει για το σημείο που θα εγκατασταθεί το Ασύρματο Δίκτυο. Οι προτάσεις που έχουν γίνει είναι πολλές με επικρατέστερα τα σημεία όπως της Κοιλάδας, του Αγίου Ιωάννη, κοντά στο Τ.Ε.Ι ή κοντά στο Νομαρχιακό Μέγαρο.

Ο Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Δήμου Σερρών κ. Αλκιβιάδης Τσιμπίρης αναφερόμενος στην προσπάθεια αυτή επεσήμανε πως, η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική και προσφέρει πολλές δυνατότητες στους Σερραίους πολίτες. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά:

wifi«Για εμένα ήταν μια πολύ σημαντική κίνηση αυτή που έκανε ο Δήμος Σερρών, το να προσφέρει δηλαδή την υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλους τους δημότες.»Το ασύρματο δίκτυο πρόσβασης στο διαδίκτυο ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι, λίγο πριν την έναρξη των αγώνων του ISDE και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στόχος του Δήμου άλλωστε είναι να συνεχίσει να υφίσταται και να επεκταθεί σε ολόκληρη την πόλη. Ο κ. Τσιμπίρης μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε πως: «Η διοργάνωση των αγώνων του ISDE ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία αφού θα ερχόταν πολύς τουρισμός στις Σέρρες, το να δώσουμε την δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο internet, σε συγκεκριμένα σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας». Τα συστήματα που έχουν τοποθετηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας είναι τα πλέον κατάλληλα και τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα ίδια συστήματα χρησιμοποιούνται στο Αεροδρόμιο « Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ο Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Δήμου σημείωσε πως: « τα συστήματα είναι ελεγμένα και σίγουρα υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί ο αριθμός των hot – spot στην πόλη. Επειδή κάναμε μια πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση, μας χρηματοδοτούν άλλο ένα τέτοιο σημείο ασύρματης πρόσβασης».

Εκπονείται σχετική μελέτη από τον Δήμο Σερρών
Ο Δήμος των Σερρών έχει εντάξει στο επιχειρησιακό του πρόγραμμα μια μελέτη, η οποία θα δείξει σε ποια σημεία θα μπορεί να τοποθετηθεί το Ασύρματο Δίκτυο Πρόσβασης στο internet. Ο κ. Τσιμπίρης ανέφερε χαρακτηριστικά πως: « στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου προβλέπεται και μια μελέτη, η οποία θα κρίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης ασύρματης πρόσβασης σε όλη την πόλη, για όλους τους δημότες». Η μελέτη αυτή θα δείξει σε ποια σημεία θα τοποθετηθεί το δίκτυο, αν μπορεί να τοποθετηθεί σε ολόκληρη την πόλη και ποιες θα είναι οι πηγές χρηματοδότησης αυτού του εγχειρήματος.

Ο κ. Τσιμπίρης σημείωσε πως: «η μελέτη αυτή θα συνδυαστεί και με τα διάφορα άλλα έργα που γίνονται στον Δήμο και αφορούν την ευρυζωνικότητα, όπως είναι το δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες. Αυτό το δίκτυο θα ενώνει όλους τους δημόσιους φορείς, όπως τα σχολεία, την νομαρχία, το δημαρχείο και το Τ.Ε.Ι. Θα πρέπει να δούμε πως θα το εκμεταλλευτούμε». Η Δημοτική Αρχή Σερρών αποβλέπει στην διάρκεια αυτού του προγράμματος και ο κ. Τσιμπίρης είπε χαρακτηριστικά: «θα γίνει ακόμη μια μελέτη για να δούμε πως θα εκμεταλλευτούμε αυτό το σύστημα και γενικά όλα αυτά τα έργα που κάνει ο Δήμος των Σερρών και αφορούν την ευρυζωνικότητα. Θέλουμε να τα επεκτείνουμε και να τα οργανώσουμε έτσι, ώστε να είναι χρήσιμα προς τους δημότες και να έχουν διάρκεια. Να μην είναι ένα πυροτέχνημα που το κάνουμε σήμερα και την άλλη μέρα το σταματάμε. Έχουν γίνει παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν αλλά δεν είχαν διάρκεια. Θέλουμε οι υπηρεσίες αυτές να έχουν διάρκεια και να χρησιμοποιούνται από όλους».

Η ακτινοβολία του ασύρματου δικτύου είναι μηδαμινή
Το θέμα της ακτινοβολίας, που μπορεί να εκπέμπουν αυτά τα συστήματα, έχει απασχολήσει εκτενώς τους υπεύθυνους του Δήμου. Σύμφωνα με τον κ. Αλκιβιάδη Τσιμπίρη η ακτινοβολία που εκπέμπει το ασύρματο δίκτυο είναι μηδαμινή, σε σύγκριση με άλλες συσκευές, όπως το κινητό τηλέφωνο, ο φούρνος μικροκυμμάτων, ο πομπός των ραδιοφώνων και των τηλεοπτικών σταθμών. Ο ίδιος επεσήμανε πως: «η ισχύς τους είναι πάρα πολύ μικρή της τάξης του 0.1 Watt. Για να κάνουμε μια σύγκριση με την αντίστοιχη ακτινοβολία άλλων πηγών σκεφτείτε η ακτινοβολία των wi – fi είναι 0.1 watt, ενώ η ακτινοβολία από το κινητό είναι 1- 2 watt, η ακτινοβολία από μια κεραία κινητής τηλεφωνίας είναι 400 watt και ο πομπός του ραδιοφώνου είναι 30.000 watt». Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η απόσταση που έχει ο χρήστης της υπηρεσίας με το ασύρματο δίκτυο.

« Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να εκπέμπουν ψηφιακά»
Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίρη όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να εκπέμπουν ψηφιακά, προκειμένου να ελαττωθεί στο ελάχιστο η εκπομπή ακτινοβολίας. Το Τμήμα Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι Σερρών εκπόνησε μια μελέτη σχετικά με την θέση που θα πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι κεραίες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Ο κ. Τσιμπίρης σημείωσε χαρακτηριστικά:« έχει γίνει μια μελέτη από το Τ.Ε.Ι. και συγκεκριμένα από το τμήμα πληροφορικής, η οποία έχει μελετήσει το σημείο που θεωρείται η καλύτερη θέση για να τοποθετηθούν όλες οι κεραίες του νομού. Έτσι θα καλύψουμε όλο το νομό σε ποσοστό που θα αγγίζει το 99%. Το σημείο αυτό βρέθηκε ότι είναι σε ένα χωριό του Δήμου Στρυμονικού. Αυτή η θέση βρέθηκε ότι είναι η κατάλληλη. Εάν εκπέμπεται από εκεί το σήμα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και γίνει και ψηφιακό τότε μιλάμε για τεράστια μείωση της ακτινοβολίας».

Ο Δήμαρχος Σερρών έχει κάνει ήδη τις σχετικές επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα. Ο Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Δήμου τόνισε χαρακτηριστικά: «ο Δήμαρχος έχει κάνει κάποιες κινήσεις και έχει έρθει σε επαφή με τον Υπουργό Μεταφορών και έχουμε στείλει αυτή την μελέτη, η οποία είναι και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Πάνω σε αυτή θα βασιστεί και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για την μελέτη που θα κάνει για την ψηφιακή τηλεόραση. Στόχος μας είναι να θεσμοθετήσουμε ως πάρκο εκείνη την θέση. Ζητήσαμε και χρήματα ώστε να κατασκευαστεί ένα κτίσμα, για να τοποθετηθούν εκεί όλα τα μηχανήματα. Το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό. Θα συμφέρει και τους Δήμους αλλά και τους σταθμούς». Η Δημοτική Αρχή προχωράει με ταχείς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Πηγή: Εφημερίδα, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Top